Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Kakšna je razlika med delnicami in obveznicami?

 
 
27.8.2014, 10:33
Živijo.

Ravnokar sem bral nek članek v časopisu Finance in videl, nek možakar zbira delnice in obveznice že vrsto let. Sicer nekako delnice že razumem, vendar pa bi bil vesel, če bi si vzel nekdo čas in na kratko ter jedrnato povedal kakšna je razlika med delnicami in obveznicami?
 
 
 
27.8.2014, 15:46
Razlika je kar velika. Delnica je vrednostni papir, ki pomeni solastnino gospodarske (delniške) družbe, iz katerega izhajajo določene ugodnosti, kot npr. pravica do soupravljanja v družbi, pravica do morebitnega deleža čistega dobička podjetja, izplačanega v obliki dividend ipd. Poleg dividendne donosnosti lahko dobiček iz tega naslova ustvariš pri odsvojitvi delnic, če je takratna cena višja od nakupne.

Pri obveznicah gre, poenostavljeno rečeno za "kreditiranje" izdajalca obveznice. Denimo, da podjetje (lahko pa zudi država) ponudi obveznico z nominalno vrednostjo 1000 EUR in enoletnim dospetjem. V tem primeru kupec obveznice to kupi po ceni, pridobljeni z diskontiranjem nominalne vrednosti (v praksi je cena < nominalne vrednosti, npr. v našem primeru 950 EUR)

Ko poteče eno leto, mora kupcu podjetje izplačati nominalno vrednost obveznice, tj. 1000 EUR. Razlika med ceno in nominalno vrednostjo za posamezna dospetja je odvisna od obrestne mere, ki se določa tržno in je odvisna od tveganja - obveznice, katerih nominalna vrednost bo najverjetneje res poplačana, imajo nižjo obrestno mero.

Tako so npr. obrestne mere za nemške obveznice bistveno nižje od obrestnih mer grških obveznic. Če so dospetja daljša, pogosto pridejo v poštev tudi t.i. kuponske obveznice, kjer se v določenih časovnih intervalih izplačujejo t.i. kuponi, ob dospetju pa zadnji kupon in nominalna vrednost hkrati; vrednost kupona je odvisna od nominalne vrednosti in kuponske obrestne mere.

Upam, da sem pojasnil dovolj enostavno, lahko pa seveda še kaj vprašate.


spremenjeno: NikMan (28.8.2014, 7:03)
 
 
 
28.8.2014, 7:05
Hvala ti za izčrpen odgovor. Torej pri obveznicah si lahko predstavljamo, da lahko vsak kreditira nekoga in ne samo preko banke (direktno)?
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!